Sintnicolaas en Braun halen limiet Rio

Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun hebben zich bij het prestigieuze meerkampgala in het Oostenrijkse Götzis geplaatst voor de tienkamp op Olympische Spelen van 2016 in Rio. Beide Nederlanders haalden meer punten dan de limiet van 8145.

Sintnicolaas, de Europees kampioen op de zevenkamp (indoor) van 2013, eindigde als zesde met 8329 punten. De atleet uit Apeldoorn zag een hogere klassering en een Nederlands record vervliegen toen hij zondag op de 110 meter horden ten val kwam door een door de Canadees Damien Warner omgelopen horde, en daarbij zijn pols blesseerde. Hoewel hij de horderace mocht overdoen, bleef de pols hem hinderen. Braun reeg de persoonlijke records aaneen en kwam uit op de achtste plaats met 8197 punten.

Sintnicolaas en Braun voegden zich bij Nadine Broersen, Nadine Visser en Anouk Vetter, die in Götzis op de zevenkamp de olympische limiet slechtten. Alle vijf de meerkampers plaatsten zich ook voor WK in augustus in Peking.

De Duitse Kai Kazmirek won de prestigueuze meerkamp in Oostenrijk. Zijn landgenoot Michael Schrader werd tweede. Rico Freimuth kwam net tekort voor de derde plaats, die hij moest afgeven aan de Zuid-afrikaan Willem Coertzen. De Canadees Warner liet op de gehele meerkamp zien goed in vorm te zijn en had een goede kans gemaakt op de eerste plaats, ware het niet dat hij nul punten haalde op het kogelstoten.