De Graafschap promoveert ten koste van FC Volendam naar Eredivisie

De Graafschap is na drie jaar afwezigheid weer teruggekeerd naar de Eredivisie. De Superboeren wonnen met 0-1 returnwedstrijd in de finale van de nacompetitie van FC Volendam. Volendam had moeite met de aanvallende speelwijze van De Graafschap in de beginfase van het duel. De Doetinchemmers konden het Andere Oranje steeds onder druk zetten, waarbij het wachten was op doelgevaarlijke momenten.

Maar omdat echt grote kansen voor de bezoekers uit bleven, konden de voetballers uit het vissersdorp langzaamaan het initiatief nemen. Via Brands kreeg Volendam prima mogelijkheden om op voorsprong te komen. Echter, de doelpogingen van de Waalwijker troffen geen doel. Na bijna veertig minuten spelen was het Vermeij die de gasten op voorsprong kon brengen. Na een voorzet van Van Ewijk, kon de lange spits scoren: 0-1.

Gedurende het tweede bedrijf probeerden de Wijdbroeken met man en macht het tij te keren. Invaller Philips was nog dichtbij de verdiende gelijkmaker, maar kon De Graafschap de overwinning en dus promotie veilig stellen door een uitstekend keepende Jurjus.

Het is de achtste keer dat De Graafschap promoveert naar de Eredivisie. Dat is één promotie minder dan het record van FC Volendam, dat negen maal de Eerste Divisie voor de Eredivisie verruilde. De Achterhoekers schakelden eerder in de play-offs Almere City en eredivisionist Go Ahead Eagles uit. In de reguliere competitie werd de ploeg van trainer Jan Vreman zesde van de Jupiler League. 

Spelers van de Graafschap vieren de 0-1. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Spelers van de Graafschap vieren de 0-1. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)