Patiënt Zuid-Afrika heeft recht op euthanasie

Een terminale patiënt in Zuid-Afrika is donderdag op natuurlijke wijze overleden, kort nadat een rechter in Pretoria had beslist dat hij het recht had zijn leven te beëindigen, ook al is euthanasie in het land bij wet verboden.

Rechter Hans Fabricius zei ook dat de arts die het leven van Robin Stransham-Ford beëindigde, geen juridische of professionele consequenties hoefde te vrezen. Maar Stransham-Ford overleed voordat het zo ver kwam.

"Hij stierf voordat de injectie werd gegeven, dus een vredige, natuurlijke dood", zei Sean Davison, oprichter van de lobbygroep Dignity SA.

Stransham-Ford (65) had nog maar enkele weken te leven. Hij leed aan prostaatkanker en had daardoor voortdurend pijn. Pijnbestrijders werkten wel, maar die hielden hem verdoofd. De patiënt werd thuis in Kaapstad verzorgd door de moeder van zijn 12-jarige dochter en hij overleed in het bijzijn van zijn gezin.

Voor hij overleed had justitie aangekondigd in beroep te willen gaan, een stap die door de belangengroep DignitySA werd toegejuicht. "Er is een conflict tussen onze grondwettelijke rechten en de wet", zei woordvoerder Willem Landman.

De wet behandelt hulp bij zelfdoding momenteel hetzelfde als doodslag of moord. Volgens Fabricius wordt hiermee het grondwettelijke recht op waardigheid aangetast.