Politieman schuldig aan dood 18-jarige

Een lid van een arrestatieteam die in 2013 een 18-jarige scooterrijdster doodreed, is vrijdag veroordeeld voor dood door schuld. De rechtbank in Den Bosch legde de man een half jaar voorwaardelijke rijontzegging op. Justitie had vrijspraak gevraagd

In een colonne van politieauto's reed de politieman met sirene en zwaailicht door Eindhoven. Hij was met collega's op weg naar een verwarde man die dreigde zichzelf en politiemensen dood te schieten.

Hij reed hard en door rood. Volgens de rechtbank had hij zijn snelheid moeten aanpassen toen hij het kruispunt naderde zodat hij kon anticiperen op het gedrag van medeweggebruikers.

De politieman werd aanvankelijk niet vervolgd. Nabestaanden dienden daarover een klacht in bij het gerechtshof, waarna de zaak alsnog aan de rechtbank werd voorgelegd.

Hoewel hij erg aangeslagen is door de dood van de scooterrijdster, vindt de politieman zelf niet dat hem een strafrechtelijk verwijt valt te maken. Hij heeft een specialistische rijopleiding gevolgd en kende de regels. Bovendien handelde hij in opdracht van zijn sectiecommandant. Maar dat ontslaat hem volgens de rechtbank niet van zijn verantwoordelijkheid.