Alle Nederlandse shorttrackers naar kwartfinale 500 meter EK

In Dordrecht strijden dit weekend de shorttrackers om de Europese titels. Het EK kent een nieuwe opzet. Voorheen werd er iedere dag één afstand verreden. Nu zijn op vrijdag de kwalificaties van alle afstanden. Zaterdag hebben de finales plaats van de 1500 meter en 500 meter. Zondag wordt het toernooi afgesloten met de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter.

Bij de heren zal het waarschijnlijk een tweestrijd gaan worden Sjinkie Knegt en Victor Ahn. Bij de dames is titelverdediger Jorien ter Mors niet aanwezig. Arianna Fontana (Ita) en Elise Christie (G-B) lijken de grootste kanshebbers om haar op te volgen.

De dag begon met de kwalificaties voor de 1500 meter. Bij de dames heeft alleen Lara van Ruijven de halve finale gehaald. Zij werd in haar heat tweede. Suzanne Schulting is niet door naar de volgende ronde. Zij kreeg een penalty wegens het veroorzaken van een valpartij. Yara van Kerkhof is ook niet door. Zij kwam een halve ronde voor het einde ten val en werd vijfde, waar een plek bij de beste drie nodig was.

Bij de heren plaatste zich Daan Breeuwsma zich voor de halve finale. In heat twee moest hij alleen Ruslan Zakharov voor zich dulden. Freek van der Wart en Knegt wonnen hun heat en rijden zaterdag ook de halve finale.

Later vanmiddag worden de voorronden van de 500 meter verreden. Vanavond zijn de heats van de 1000 meter en de relay bij de mannen.

Update 14.50 uur

Alle Nederlandse shorttrackers zich geplaatst voor de kwartfinales op de 500 meter Bij de mannen wist Sjinkie Knegt zijn voorronde en heat met ruime voorsprong te winnen. Daan Breeuwsma won ook zijn voorronde te winnen, maar moest in de heat topfavoriet Viktor An voor laten gaan.

Freek van der Wart had het nog het lastigst. Hij won wel zijn voorronde, maar in de heat werd hij derde. Omdat hij de snelste tijd neerzette van alle nummers drie mocht hij alsnog naar de kwartfinale van zaterdag. 

Bij de dames plaatste Lara van Ruijven zich voor de kwartfinale door zowel de voorronde als de later heat te winnen. Yara van Kerkhof zal zaterdag ook aan de start verschijnen in het hoofdtoernooi door zowel tweede te worden in de voorronde als in de heat. Suzanne Schulting zat in een vergelijkbare situatie als Van der Wart. Ook zij werd derde in haar heat, maar mocht op basis van haar tijd toch door naar de volgende ronde.

Om 18.00 uur gaat het toernooi verder met de heats op de 1000 meter.