Syrisch cultureel erfgoed ernstig beschadigd

Ten minste 290 stukken cultureel erfgoed in Syrië zijn beschadigd geraakt door de oorlog in het land. Dat stellen de Verenigde Naties op basis van satellietbeelden. Steden als Aleppo, Damascus, de oude stad Palmyra en het kruisvaarderskasteel Crac des Chevaliers, die allemaal op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, hebben allemaal zware schade opgelopen.

Het VN-institituut voor training en onderzoek (Unitar) analyseerde achttien regio's op basis van satellietbeelden. In totaal zijn 24 stukken werelderfgoed verwoest, 104 zwaar beschadigd, 85 matig beschadigd en 77 mogelijk beschadigd. Volgens Unitar moeten de 'nationale en internationale pogingen deze gebieden te beschermen worden opgeschaald om zoveel mogelijk van dit belangrijke erfgoed te bewaren voor de mensheid'.

Syrië is rijk aan archeologische schatten die duizenden jaren oud zijn. Het is al langer bekend dat dit erfgoed sinds het uitbreken van de oorlog is geplunderd of beschadigd is geraakt, maar nog niet eerder was in kaart gebracht hoe omvangrijk de schade nu precies is.