Buitenlandchef EU op bezoek in Turkije

Buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini is maandag aangekomen in Turkije. Ze voert onder andere overleg over de crisis in buurlanden Syrië en Irak en over het problematische toetredingsproces van Turkije tot de EU.

Mogherini, die werd vergezeld door de eurocommissarissen voor mensenrechten en uitbreiding, spreekt onder meer met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze reist vervolgens door naar het grensgebied met Syrië om daar met vluchtelingen te spreken.

In 2005 werd een begin gemaakt met de gesprekken over Turkse toetreding tot de Europese Unie. De gesprekken liggen echter al lange tijd stil, vooral omdat Turkije overhoop ligt met Cyprus en omdat sommige Europese landen twijfelen over toetreding van een land met een bevolking die grotendeels bestaat uit moslims.

Mogherini noemde haar bezoek 'een sterke aanwijzing van het strategische belang van de betrekkingen tussen Turkije en de EU en onze wens om de betrokkenheid uit te breiden in het licht van onze gedeelde belangen'.