Rusland noemt 'zinloze' NSS een speeltje van VS

Rusland heeft bedankt voor de topconferentie over nucleaire beveiliging in Washington in 2016 omdat die weinig uitricht en de Verenigde Staten een veel te grote rol gunt. De regering in Moskou bevestigde woensdag voor het eerst dat zij de NSS aan zich voorbij wil laten gaan.

Op de eerdere afleveringen van de NSS, waarvan de laatste in Den Haag plaatsvond, zijn de meeste van de doelstellingen volgens Rusland al behaald. De nieuwe top in Washington heeft weinig toe te voegen, aldus het Kremlin.

Bovendien ergert Moskou zich aan het optreden van de VS, die de rol van 'grote en bevoorrechte speler' voor zich zouden opeisen. De VS heeft, samen met de eerdere gastheren Nederland en Zuid-Korea, een grote inbreng in de voorbereiding van de voorstellen die op de NSS worden besproken. Dat is Rusland een doorn in het oog.

Rusland richt zich naar eigen zeggen in het vervolg op het verstevigen van de samenwerking met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Niet afzonderlijke landen als de VS en Nederland, maar internationale organisaties als het IAEA moeten volgens Moskou het voortouw nemen in de bevordering van nucleaire veiligheid.