Man rijdt in op voetgangers in Israël

Een Palestijnse man is woensdag in het oosten van Jeruzalem met zijn auto op een drukke bushalte ingereden. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Volgens de politie gaat het om een 'opzettelijke aanval' waarbij dertien mensen gewond raakten, van wie drie ernstig.

Het voertuig raakte meerdere voetgangers en knalde daarna op andere auto's. De bestuurder stapte uit de auto, probeerde te vluchten en viel daarna een groep politieagenten aan met een breekijzer. De politie heeft de aanvaller doodgeschoten, die volgens de autoriteiten recentelijk was vrijgelaten uit de gevangenis.

Geen enkele organisatie heeft de aanslag nog opgeëist. Wel sprak de militante beweging Hamas haar bewondering uit voor de aanval. "Wij prijzen deze heroïsche operatie", zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum. "Wij roepen op tot meer soortgelijke (...) operaties."

De aanval komt een week na een soortgelijk incident in Jeruzalem. Toen reed een Palestijn eveneens in op een halte, waarbij een Ecuadoraanse vrouw en een baby van drie maanden om het leven kwamen.

De afgelopen maanden wordt bijna dagelijks gevochten tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten in Oost-Jeruzalem. De Israëlische regering heeft bouwplannen aangekondigd in het gebied. Palestijnen zien het stadsdeel als de toekomstige hoofdstad van hun onafhankelijke staat.