Grevelingenmeer krijgt weer eb en vloed

Het Zeeuwse Grevelingenmeer krijgt weer eb en vloed, net als het Volkerak-Zommeer, dat weer zout wordt. De maatregel moet de waterkwaliteit in beide meren verbeteren, heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Sinds de afsluiting van beide meren in het kader van de Deltawerken is de waterkwaliteit achteruitgegaan. Het Grevelingenmeer is weliswaar nog steeds zout, maar het water is in de diepere delen regelmatig vrijwel zuurstofloos, wat zorgt voor schade aan het bodemleven, kreeften en vissen. Het Volkerak-Zommeer werd zoet, maar kampt met vertroebeling en overlast van blauwalgen.

Terugkeer van de getijdenbeweging moet al deze problemen op een duurzame manier oplossen. Ook ontstaan er volgens Schultz nieuwe mogelijkheden voor de teelt van schelpdieren, recreatie en landbouw.

Eb en vloed worden hersteld door een doorlaat te bouwen in de Brouwers- en Philipsdam. Wel worden voorzieningen getroffen om de zoetwatervoorziening van de gebieden rondom Volkerak-Zoommeer veilig te stellen. De totale kosten bedragen ongeveer 350 miljoen euro. Als het aan Schultz ligt draaien niet alleen het rijk en de regio, maar ook marktpartijen op voor de kosten.