Van Marwijk: "Robben is completer dan Messi en Ronaldo"

Niet Lionel Messi of Cristiano Ronaldo, maar Arjen Robben is de ideale aanvaller volgens Bert van Marwijk. In zijn optiek is de Nederlander Messi en Ronaldo voorbijgestreefd. Ten tijde van zijn periode als bondscoach van Oranje werkte Van Marwijk nauw samen met Robben, die destijds al een belangrijke kracht was voor het Nederlands Elftal. Sindsdien is de waarde van de 30-jarige Bedummer alleen maar toegenomen.

"Als ik coach ben en ik kan nu Messi, Ronaldo of Robben opstellen, dan zou Robben bij mij spelen", zegt Van Marwijk in gesprek met het Algemeen Dagblad. Met name de wijze waarop Robben zich herstelde van een moeilijke periode verdient volgens Van Marwijk veel lof.

"Hoe kort is het geleden dat Robben in zijn eigen stadion in München werd uitgefloten? We speelden daar in mei 2012 met Oranje tegen Bayern en hij kon werkelijk geen goed doen. Kijk dan nog eens wat hij sindsdien heeft gepresteerd. Dan is het helemaal bijzonder."

Volgens Van Marwijk is Robben in grotere mate een teamspeler dan Messi en Ronaldo. "Als ik er objectief naar kijk, dan is hij van die drie wereldsterren ondertussen het meest compleet", stelt hij.

"Robben heeft dat echt voor op Messi en Ronaldo, al ziet lang niet iedereen dat, want de focus ligt nu eenmaal op goals en aanvallende acties. Dat idee heb ik ook altijd bij verkiezingen voor individuele prijzen zoals de Gouden Bal."