Dubbeldam pakt opnieuw goud op Ruiterspelen

Jeroen Dubbeldam heeft tijdens de Wereldruiterspelen als eerste Nederlander ooit individueel goud gewonnen tijdens het paardenspringen. Het was zijn tweede goud dit WK, eerder won hij al goud met Oranje tijdens de landenwedstrijd. Tijdens de grote finale werd er gereden volgens het principe van de paardenwissel. Iedere ruiter moet rijden op zijn of haar eigen paard en daarna moesten ze een ronde maken op de paarden van hun tegenstanders. 

Dubbeldam (Zenith) moest in de finale zien af te rekenen met de Fransman Patrice Delaveau (Orient Express), de Amerikaanse Beezie Madden (Cortes C) en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson (Casall Ask). Tijdens de eerste ronde reden de ruiters op hun eigen paard. Dubbeldam, Madden en Dalaveau reden foutloos terwijl Bengtsson op Casall één balk aftikte en dus vier strafpunten kreeg.

De tweede ronde werd begonnen door Bengtsson op Zenith. De Zweed kreeg zes strafpunten voor één balk en twee strafpunten voor tijdsoverschrijding. Madden op Casall bleef ook niet foutloos en kreeg vier strafpunten. Delaveau op Cortes C en Dubbeldam, de olympisch kampioen in 2000, op Orient Express bleven foutloos. 

De Amerikaanse Madden mocht de derde ronde beginnen op Zenith. Opnieuw kreeg ging het mis bij de driedubbele sprong en ging er een balk af. Delaveau op Casall bleef sprong opnieuw foutloos, maar kreeg wel één tijdfout te verduren. Dubbeldam was met Cortes C opnieuw foutloos. Bengtsson op Orient Express tikte opnieuw een balk eraf en daardoor is de Zweed kansloos voor de medailles met veertien strafpunten.

Dubbeldam had het in de laatste ronde alles in eigen hand. Delaveau moest de laatste ronde beginnen op het Dubbeldams paard Zenith. Hij bleef foutloos. Dubbeldam sloot af op Casall, bleef ook in deze ronde foutloos en pakte daarmee de wereldtitel. Delaveau moest in eigen huis genoegen nemen met het zilver. Bengtsson sloot ook af een foutloze ronde, maar werd wel vierde. Madden kwam op Orient Express als laatste in de ring bleef niet foutloos, maar bracht voor de Verenigde Staten een bronzen medaille binnen. 

Dit was het laatste onderdeel van de Wereldruiterspelen. Met vijfmaal goud, driemaal zilver en negen bronzen medailles was het een zeer succesvol toernooi voor de Nederlandse paardensport. Nederland werd derde in het medailleklassement. Groot-Brittannië en Duitsland nemen de posities één en twee in beslag.