Iets meer geweld tegen homo's in Amsterdam

Het aantal geweldsincidenten tegen homoseksuelen en lesbiennes in Amsterdam is vorig jaar licht gestegen. In totaal kwamen 189 meldingen binnen, dertien meer dan een jaar eerder. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de politie.

Het totaal aantal gemelde incidenten - waaronder ook beledigingen, pesterijen en vernielingen - betrof 535. In 2012 waren dat er 488.

Volgens de politie kan niet per se geconcludeerd worden dat het voor homo's onveiliger is geworden in Amsterdam. De bereidheid om melding en aangifte te doen is gestegen, stelt een woordvoerder van Roze in Blauw, het team van de Amsterdamse politie dat zich richt op de aanpak van discriminatie en geweld tegen homo's en lesbiennes, in een verklaring.

Uit een in mei gepubliceerd rapport van het Verwey-Jonker Instituut bleek al dat het homogeweld landelijk tussen 2011 en 2012 bijna is verdubbeld. Het aantal incidenten steeg van 623 naar 1143.

Afgelopen weekeinde werd een man in Amsterdam mogelijk nog slachtoffer van homogerelateerd geweld. Hij werd zaterdagnacht neergestoken in het centrum van de hoofdstad.

In Amsterdam begon zaterdag de jaarlijkse Gay Pride. Het evenement duurt tot en met zondag. Zaterdag vindt de traditionele botenparade door de grachten plaats.