Grol niet blij met procedure dopingcontrole

Judoka Henk Grol is niet blij met wat hem overkwam tijdens de dopingcontrole na zijn zege in Budapest. Als winnaar van het goud moest hij sowieso een plasje inleveren. "Maar wat ik in dat kamertje heb meegemaakt, was echt mensonterend", aldus de 29-jarige judoka over de nieuwe procedure van het Wereldantidopingagentschap (WADA) in de Telegraaf.

"Zo’n strenge dopingcontrole heb ik niet eerder ondergaan. Nog voordat ik een plasbekertje in de hand had, moest ik mijn onderbroek al naar beneden doen en me omdraaien, waarna de dopingcontroleur mij sommeerde te bukken. Hij wilde kijken of ik in mijn poeperd iets had verstopt. Ik kon mijn oren niet geloven en weigerde in eerste instantie om te bukken. Na een lange discussie, waarin een official aangaf dat dit bij de nieuwe dopingreglementen hoorde, besloot ik uiteindelijk toch maar mee te werken."

Dit was bij Grol nog maar het begin. "Want daarna moest ik mijn scrotum omhoog doen, zodat de controleur kon zien of ik daar iets verborgen hield. Te belachelijk voor woorden natuurlijk, maar het werd nog erger. Bij het inleveren van een plasje was ik altijd gewend dat iemand van de dopingcontrole schuin van achteren meekeek, zodat je nog enige privacy had. Ditmaal stond de controleur er letterlijk met zijn neus bovenop; hij ging maximaal veertig centimeter voor me staan. In mijn ene hand had ik het bekertje, met de andere hand moest ik mijn shirt omhoog houden. Verder mocht ik niets vasthouden… Ga dan maar eens plassen. Het WADA is compleet doorgeslagen bij de opsporing van doping."

Grol wil niet dat sporters als misdadigers behandeld worden door de dopingautoriteiten. Hij staat zeker niet alleen in zijn kritiek. de wedstrijd in Budapest waren er judoka’s die weigerden om aan alle eisen van de dopingcontroleurs te voldoen. "Een Georgiër zei tegen die controleur ’ik ga niet bukken voor jou’ en hij heeft dat ook niet gedaan, maar daar kan hij grote problemen mee krijgen", aldus Grol. "De wielrenners hebben het voor ons verpest. De wijze waarop de laatste controle is uitgevoerd, slaat nergens op. Ik dacht eerst dat ik voor de gek werd gehouden, maar het bleek dus geen grap te zijn. Er moet echt snel iets veranderen, want deze controles gaan veel te ver. Ik ben er helemaal klaar mee."