WK vandaag - donderdag 26 juni

Vandaag staat op het WK voetbal de laatste poulewedstrijden op het programma. In groep G en H vallen de beslissingen. Het enige wat zeker is, is dat België vanuit groep H naar de achtste finale mag. Verder is alles nog open in beide poules, al hebben Duitsland, de VS en Algerije wel de beste papieren.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 G Verenigde Staten Duitsland Recife
18.00 G Portugal Ghana Brasilia
22.00 H Zuid-Korea België São Paulo
22.00 H Algerije Rusland Curitiba

Verenigde Staten - Duitsland
De VS en Duitsland gaan samen aan de leiding in groep G met een overwinning en een gelijkspel. Ze kunnen elkaar een goede dienst bewijzen door gelijk te spelen, want in dat geval zullen beide ploegen doorgaan naar de achtste finale. Verwacht (en ook zeker gehoopt) wordt echter dat het geen salonremise wordt en dat er zeker in de eerste helft nog wel zal worden gestreden voor groepswinst. De landen speelden in het verleden nog nooit gelijk. Duitsland wist zes van de negen duels te winnen, waaronder de enige twee wedstrijden die op een WK worden gespeeld (1994 en 1998).

Portugal - Ghana
Voor beide landen is het erop of eronder in dit duel. Alleen de winnaar maakt nog een kans om door te gaan naar de achtste finale en dan zou het zeker in het geval van Portugal ook nog een ruime overwinning moeten zijn. Echter wist de ploeg van onder andere Christiano Ronaldo niet te overtuigen op dit toernooi en lijkt de volgende ronde en utopie. Ghana kwam, zeker tegen Duitsland (2-2), veel beter voor de dag en lijken op voorhand de favoriet voor dit duel dat nog nooit eerder op het programma stond.

Zuid-Korea - België
België is na twee overwinningen al zeker van de tweede ronde en is ook dicht bij groepswinst. Daarvoor zal minstens een punt gepakt moeten worden tegen het zwakke Zuid-Korea, dat afgelopen zondag met 4-2 verloor van Algerije. De landen troffen elkaar in 1990 en 1998 eerder al op een WK eindronde. Daarvan wonnen de Belgen de eerste ontmoeting en de tweede eindigde in een gelijkspel. Nu zijn de Belgen weer de favoriet, al zullen ze met het oog op de achtste finale niet het achterste van hun tong laten zien.

Algerije - Rusland
Misschien wel het spannendste duel van de avond. Normaliter zal de winnaar van dit duel zich achter België plaatsen voor de tweede ronde op dit WK. Algerije heeft de beste papieren, aangezien ook een gelijkspel goed genoeg kan zijn voor plaatsing. Dan zal het echter wel afhankelijk zijn van het resultaat bij de andere wedstrijd in de groep. Algerije maakt vooralsnog veel indruk met hun effectiviteit; ze hebben maar 3,4 schoten nodig per doelpunt, waarmee ze de effectiefste ploeg zijn tot dusver. Rusland verloor in de laatste minuut van België en kon tegen Zuid-Korea evenmin imponeren en lijkt een lastige taak te krijgen zich te plaatsen. 

Opmerkelijk
Het lijkt erop dat van de dertien Europese ploegen die op dit WK aanwezig zijn er slechts zes zich gaan plaatsen voor de tweede ronde van dit WK. Op dit moment zijn Nederland, Griekenland, Frankrijk, Zwitserland en België zeker van de tweede ronde. Daar zal normaliter Duitsland zich nog bij gaan voegen. Daarnaast hebben ook Rusland en Portugal nog een kans om door te gaan, maar die kans lijkt vrij klein te zijn.

Het is overigens geen laagterecord als zes Europese ploegen zich plaatsen voor de achte finales. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika wisten er ook zes teams door te gaan. Daarvan kwamen er drie in de halve finales terecht en speelden Nederland en Spanje de finale. In 1994 en 2006 wisten er liefst tien Europese teams zich te plaatsen voor de achtste finales.