Tafeltennissters verrassen met plek in kwartfinale WK

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben voor een knappe prestatie gezorgd door de kwartfinales op het WK in Tokyo te bereiken. Het is al het vierde WK op rij waarbij dat lukt, maar telkens was de kwartfinale ook het eindstation voor de Nederlanders.

In Tokyo moest een tussenronde gespeeld worden tegen het als zevende geplaatste Taiwan. Nederlands beste speelster, Li Jiao, nam het in de eerste wedstrijd op tegen Yi-Hua Huang, de nummer 48 van de wereld. Jiao, die op plek dertien staat, begon uitstekend en won de eerste twee games met 12-10 en 11-9. Huang won de derde game, maar met 11-7 in de vierde haalde Jiao het eerste punt binnen voor Nederland.

Vervolgens was het de beurt aan Li Jie, nummer vijftig van de wereld, tegen de twintig plekken hoger genoteerde I-Ching Cheng. De eerste twee games gingen gelijk op, 11-7 en 8-11, maar in de derde game maakte Jie met liefst 11-0 gehakt van haar tegenstander. Doordat Cheng de vierde won was er een beslissende game nodig, maar ook die ging naar Jie en dus stond het 2-0 voor Nederland.

Het was aan de pas twintigjarige Britt Eerland om de wedstrijd voortijdig af te maken. De nummer honderd van de wereld moest het opnemen tegen Szu-Yu Chen, 54e op de wereldranglijst. Eerland, die tot dan al haar vijf wedstrijden op het WK had gewonnen, liet zich ook nu niet imponeren. Na 11-9 en 11-3 in de eerste games leek ze het in de derde even moeilijk te hebben, maar ze herstelde zich knap om met 11-7 de wedstrijd af te maken. 

Nederland speelt zaterdag de kwartfinale tegen het als tweede geplaatste gastland Japan.