Partijen eens over 'contouren' zorg
De coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP zijn het eens geworden over de 'financiële contouren' voor de langdurige zorg. Dat maakten de partijen maandagnacht bekend na afloop van het overleg op het ministerie van Financiën. De financieel specialisten gaan dit de komende week verder uitwerken.
Premier Mark Rutte (VVD) wilde na afloop van het overleg niets kwijt over de inhoud. Eerst moeten de details verder worden ingevuld. "En als dat gebeurd is, zal een en ander ongetwijfeld naar buiten komen." De fractiespecialisten komen dinsdagochtend om 11.00 uur al bijeen om verder te praten.
D66 leider Alexander Pechtold heeft er 'vertrouwen' in dat de voorstellen volgende week kunnen worden besproken in de Tweede Kamer, zei hij na het overleg. Als de vijf partijen daadwerkelijk een akkoord sluiten, dan kan de coalitie ook op de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer rekenen.
De hoofdlijnen staan, zei ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "De contouren moeten verder uitgewerkt worden, dan hoop ik dat we volgende week aan akkoord hebben."
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom toonde zich na afloop van het overleg een tevreden man. "We zijn eruit op het punt van de zorg. Ik ben tevreden dat we met elkaar een pakket hebben kunnen afspreken", aldus Samsom. De deal komt volgens hem flink in de richting van de eisen die de PvdA eerder op tafel had gelegd - 200 tot 250 miljoen euro extra voor de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten.
De partijen hebben ook gesproken over de tegenvaller van de huishoudentoeslag van 1,2 miljard euro. Dat zadelt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) volgend jaar al op met een tegenvaller van zeshonderd miljoen euro. Hij kondigde maandagavond aan op zoek te gaan naar alternatieven.
Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is geeft dit echter 'geen algemeen probleem voor de financiën van de overheid', zei hij maandagnacht. De bewindsman toonde zich verder optimistisch over het maandagnacht bereikte resultaat. "Het gaat zeker lukken", zei de minister over een akkoord.
― Aleksandr Solzhenitsyn
Dat scheelt al 1 miljard.. per jaar.
Dit gaat over het verplaatsen van zorg en welzijn naar de gemeenten en het creëren van de zogenaamde 'participatiemaatschappij'. Die gemeenten blijken daar (door een totaal gebrek aan kennis) toch nog niet uit te kunnen komen. Om dat gebrek aan kennis te compenseren wordt er gewoon wat extra geld uitgetrokken om het traject naar die nieuwe situatie een beetje op te rekken.
Ik betwijfel eerlijk gezegd dat de haken en ogen die aan het kabinetsbeleid kleven worden aangepakt. Het wordt hooguit allemaal een beetje opgerekt.
Het idee achter deze plannen is het volgende. Men wil bezuinigen op zorg, door burgers weer meer verantwoordelijkheid voor elkaar te laten nemen. Op zich een mooi doel. Ik geloof ook dat minder mensen in de psychiatrie en andere langdurige zorg terecht komen, als we simpelweg weer meer oog voor elkaar gaan hebben.
Wat ze nu echter doen is bij voorbaat de stekker er al uit trekken en dan van gemeenten en burgers eisen dat ze het stokje 'even overnemen'. En zo werkt dat natuurlijk niet.
Hoezo kloppen er een heleboel dingen niet!
― Aleksandr Solzhenitsyn
De ellende is nu dat de zorginstellingen hier voorlopig nog in meegaan ook. Op de werkvloer worden professionele werkers ontslagen en worden gaten door (al dan niet gedwongen) vrijwilligers ongevuld. Tot op zekere hoogte kan dat nu ook, want we hebben tenslotte bijna 700.000 werklozen.
Maar wat als het over twee jaar weer beter gaat? Dan zijn vele werklozen gewoon weer aan het werk, maar blijf je met uitgeklede zorginstellingen zitten.
Het zijn juist dit soort effecten, die je met gezond boerenverstand al kunt voorspellen, waar niemand over na wil denken.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken