FIA soepel met 107 procentregel in Melbourne

Autosportfederatie FIA zal waarschijnlijk voor de eerste Formule 1-race van het seizoen 2014 de 107 procentregel niet al te strikt gaan handhaven, zo heeft directeur Charlie Whiting laten weten. In het verleden zijn regelmatig coureurs van deelname aan wedstrijden uitgesloten omdat ze niet snel genoeg waren.

Dit weekend wordt in Australië gestart met de 1,6 liter V6-turbomotor en nog niet ieder team heeft de reglementswijzigingen onder controle. Daarom mogen de stewards een oogje dichtknijpen als een auto tijdens de vrije trainingen en kwalificatie niet binnen de 107 procent van de snelste valt.

Whiting: "De 107 procentregel is geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat teams die niet in staat waren om een goede auto te produceren die snel genoeg was uit te sluiten van een race. Nu hebben we elf teams die hiertoe wel in staat zijn, maar kampen met tijdelijk onderpresteren. Ik ben ervan overtuigd dat de stewards schappelijk omgaan met elk team dat niet aan de voorwaarde van 107 procent voldoet."

De regels maken uitzonderingen mogelijk, zoals in het geval dat een coureur niet in staat is zich te kwalificeren door een probleem met de bolide. Whiting waarschuwt echter wel dat de soepelheid geen vrijbrief is voor deelname aan de race. Het zal per geval bekeken moeten worden en als een team erg veel problemen heeft dan kan een auto alsnog uitgesloten worden voor de wedstrijd. Vooralsnog gaat hij hier niet vanuit.