Apple integreert smartphone met auto

Apple heeft software ontwikkeld die het mogelijk maakt voor automobilisten om de nieuwste modellen iPhone via spraak en het dashboard te bedienen. Gebruikers hoeven hun smartphone niet meer aan te raken of te bekijken om het apparaat te gebruiken. Deze week wordt de nieuwe dienst gepresenteerd. Dat maakte Apple maandag bekend.

De nieuwe dienst, Carplay geheten, werkt voor een groot deel via spraakcommando's en moet het veiliger maken om in de auto te bellen, muziek te luisteren en het navigatiesysteem te bedienen.

Siri, het spraaksysteem van Apple, reageert volgens Apple op de commando's die de bestuurder geeft. Daarnaast leest het systeem sms'jes voor en kunnen bestuurders antwoorden dicteren en verzenden zonder naar de telefoon te kijken. "Dat minimaliseert de afleiding", stelt Apple.

Ook het navigatiesysteem is te raadplegen zonder dat de telefoon hoeft te worden aangeraakt. Op het scherm op het dashboard is de interface van de telefoon te zien en te bedienen.

Apple is met een groot aantal merken een samenwerking aangegaan. Deze week wordt Carplay gepresenteerd in modellen van Ferrari, Volvo en Mercedez-Benz op een autoshow in Genève. Die merken integreren de dienst binnenkort in hun modellen. Daarna volgen BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki en Toyota.

De nieuwe dienst wordt beschikbaar als iOS 7, het besturingssysteem van Apple, een update krijgt. De dienst werkt met de iPhone 5, 5S en 5C.