Taliban stoppen gesprekken met VS

De Afghaanse Taliban hebben gesprekken met de Verenigde Staten over de uitruil van een gevangen Amerikaanse militair voor vijf Talibanleiders die vastzitten in Guantanamo Bay opgeschort.

Daarmee lijkt de beste kans op de vrijlating van de 27-jarige sergeant Bowe Bergdahl voorlopig verkeken.Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahed zei zondag in een e-mail aan persbureau AP dat 'de huidige complexe politieke situatie in het land' ten grondslag ligt aan het opschorten van de gesprekken.

Bergdahl werd in 2009 gevangengenomen door de Taliban en werd voor het laatst gezien op een video die in december werd gepubliceerd. Het was het 'bewijs van leven' dat de Verenigde Staten van de Taliban hadden geëist. Vermoed wordt dat Bergdahl in de grensregio tussen Afghanistan en Pakistan wordt vastgehouden.

Mujahed zei dat Qatar bemiddelde bij de indirecte gesprekken met de VS. De video van Bergdahl was onderdeel van de onderhandelingen die zouden moeten leiden tot de gevangenenruil. De vijf Talibanleiders worden sinds 2002 vastgehouden in Guantanamo en zijn de belangrijkste militanten die nog vastzitten in de Amerikaanse gevangenis in Cuba.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft ontkend dat er gesprekken gaande zijn, maar een bron dicht bij de onderhandelaars bevestigde tegenover AP dat er indirecte gesprekken gaande zijn.