Flinke daling in aantal faillissementen

Het aantal faillissementen is vorige maand flink gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In totaal gingen er in januari 954 bedrijven op de fles, een daling van achttien procent in vergelijking met 2013. Vooral in de transport en de bouw gingen minder bedrijven failliet, zo maakte de website Faillissementsdossier.nl dinsdag bekend.

Vorig jaar bereikte het aantal faillissementen een nieuw record. Over heel 2013 gingen bijna dertienduizend bedrijven failliet. In juli vroegen 1200 bedrijven hun bankroet aan, het hoogste aantal in een maand sinds 2011. Na die piek daalde het aantal bedrijven dat failliet ging echter 'gestaag', aldus Faillissementsdossier.

Onder transportbedrijven daalde het aantal faillissementen met ruim een derde naar 41. Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt die daling geen verrassing, gezien het toenemende optimisme onder de leden. Toch waarschuwt de brancheclub voor al te veel enthousiasme. De omzet loopt weliswaar op, maar de bedrijven verdienen vooralsnog niet meer aan die hogere inkomsten.

Ook bouwbedrijven gingen veel minder vaak failliet. Het aantal bankroeten daalde daar met 32 procent naar 108. Die daling is volgens Faillissementsdossier opmerkelijk, omdat de bouwsector volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heel dit jaar nog onder druk blijft staan.