Coalitie neemt het op voor Weekers

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft vooralsnog de steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de problemen met de uitbetaling van toeslagen door de Belastingdienst.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus stelde dat Weekers de eerste staatssecretaris is die de fraude met toeslagen aanpakt. "Het systeem gaat op de schop. Een stuk ongemak zul je dan altijd voor lief moeten nemen", stelde Neppérus.

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer nam het op voor Weekers. "Er zijn zaken fout gegaan, maar we moeten ook erkennen dat fouten onvermijdelijk zijn als de Belastingdienst veertien miljoen rekeningnummers moet controleren." Nijboer wil wel dat mensen nu zo snel mogelijk hun toeslagen krijgen en dat er lessen worden getrokken voor toekomstige antifraudemaatregelen.

De voltallige oppositie verwijt Weekers dat hij te weinig heeft gedaan om te voorkomen dat meer dan honderdduizend mensen al maanden geen toeslagen voor huur of zorg hebben ontvangen. De problemen hangen samen met het feit dat toeslagen sinds kort nog maar op één rekeningnummer zijn te ontvangen. Deze maatregel is bedoeld om fraude tegen te gaan.