'NSA leverde versleuteling ambassadetelefoons'

Nederlandse ambassades en het leger hebben jarenlang beveiligde telefoons gebruikt waarvan de versleuteling afkomstig was van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De NSA bevond zich hierdoor in het hart van het Nederlandse militaire en diplomatieke verkeer, blijkt volgens de Volkskrant uit een artikel dat woensdag in De Groene Amsterdammer verschijnt.

De telefoons werden tot enkele jaren geleden nog gebruikt. Het is niet duidelijk of de Amerikanen misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om versleutelde gesprekken in Nederland af te luisteren. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt in de krant dat het logisch is dat bondgenoten dezelfde encryptie gebruiken.

De Spendextelefoons werden geleverd door Philips. Het bedrijf zou zich gedwongen hebben gezien de telefoons door de NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ te laten beveligen. Zonder de beveiliging van die diensten zouden andere NAVO-landen geen vertrouwen in de telefoons hebben. De versleuteling van de NSA en GCHQ was bij een vergelijking als beste uit de bus gekomen.

Philips dong begin jaren tachtig mee naar een order van 200 miljoen gulden voor een nieuw communicatienetwerk voor het Nederlandse leger. Uiteindelijk werden onder de codenaam Zodiac mobiele verbindingen, telefooncentrales en duizenden digitaal beveiligde telefoons geleverd. Destijds waren de telefoons vernieuwend. Gesproken woorden werden meteen verhaspeld en aan het andere uiteinde weer verstaanbaar gemaakt. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken nam de telefoons af.