Mladic: Joegotribunaal is satanisch

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic heeft dinsdag voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag geweigerd te getuigen in het proces van zijn vroegere politieke meester, Radovan Karadzic. Hij bestempelde het hof als 'satanisch'.

Karadzic en Mladic staan allebei apart terecht op beschuldiging van oorlogsmisdaden en genocide, onder andere in verband met de moord op meer dan 7500 moslimmannen en -jongens in juli 1995 in Srebrenica. Karadzic wilde dat Mladic zou verklaren dat de opdracht om oorlogsmisdaden te plegen niet van hem kwam.

Mladic liet de rechters weten dat hij de vragen van Karadzic niet zou beantwoorden. Hij zei dat hij ziek was en ook niet het risico wilde lopen zichzelf te belasten. De zitting was na krap een uur voorbij. Het was voor het eerst sinds het einde van het conflict dat de beweerde architecten van de Servische gruweldaden in de Bosnische oorlog van 1991-1995 in het openbaar samen te zien waren, maar omdat Mladic niets meer wilde prijsgeven dan een beknopte opsomming van zijn militaire dienst, werd er geen nieuw licht geworpen op de oorlog die honderdduizend mensenlevens eiste.

Karadzic werd in 2008 in Belgrado gearresteerd na acht jaar op de loop te zijn geweest. Hij woonde onder een valse naam in de Servische hoofdstad en werkte als alternatief genezer. Naar Mladic werd zestien jaar gezocht, voor hij in 2011 werd opgepakt in het noorden van Servië, waar hij eveneens onder een valse naam woonde.

Mladic wilde aanvankelijk geen verklaring afleggen, vervolgens zei hij dat hij zou praten als iemand zijn kunstgebit zou ophalen dat hij in zijn cel had laten liggen. Maar toen hij zijn tanden in had weigerde hij nog steeds te getuigen. De rechters legden zich er bij neer, ook al hadden zij hem eerder bevolen wel naar de rechtbank te komen.

De advocaat van Mladic, Branko Lukic, zei dat zijn cliënt als gevolg van een beroerte een geheugenstoornis heeft, waardoor hij feiten en fictie door elkaar haalt.

Karadzic en Mladic hadden tijdens de zitting nauwelijks oogcontact. Karadzic keek dikwijls in paperassen op zijn bureau, terwijl Mladic vooral leek te genieten van de aandacht, naar de publieke tribune zwaaide en voor de rechters salueerde toen hij de zaal verliet.

Mladic wilde een verklaring van zeven kantjes voorlezen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de rechters. Bij het verlaten van de zaal zei hij in het voorbijgaan in het Servisch tegen Karadzic: "Radovan, bedankt en sorry. Ik mocht niet van de idioten. Zij verdedigen de NAVO-bommen."

Karadzic stelde Mladic vragen over de voornaamste beschuldigingen in hun respectieve tenlasteleggingen, ook wel wetende dat de generaal daar geen antwoord op zou geven.

Hij vroeg Mladic of hij hem ooit had geïnformeerd dat 'gevangenen' in Srebrenica geëxecuteerd waren of zouden worden. Hij vroeg of zij ooit hadden afgesproken om inwoners van de Bosnische hoofdstad Sarajevo te onderwerpen aan een terreurcampagne van mortierbeschietingen en sluipschutters. Hij vroeg waarom de Servische strijdkrachten in Sarajevo beschietingen uitvoerden en sluipschutters inzetten. Tot slot kwam de vraag of de Bosnisch-Servische leiders een plan hadden om Kroaten en moslims tijdens de oorlog uit het door Serviërs beheerste gebied te verdrijven.

Mladic las steeds van een stuk papier zijn weigering om te antwoorden voor. Een keer zei hij dat zijn stuk van zeven kantjes op de kwestie-Srebrenica inging. "Ik denk dat het interessant kan zijn", zei hij.

Bij het opstaan uit de getuigenbank bedankte Mladic de rechters sarcastisch. "Jullie hebben mijn stelling bevestigd dat het Haagse tribunaal geen gerechtshof is, maar een satanisch hof."


Mladic refuses to testify as witness for Karadzic in war crimes tribunal (Euronews)