Mogelijk derde moord Patrick S. nader onderzocht

Om aan te kunnen tonen of Patrick S. verantwoordelijk is voor de moord op de 51-jarige echtgenote van Ernst L. is meer onderzoek nodig. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat donderdag bepaald. Onderzocht moet worden of een van de wapens van S. het letsel op het gezicht van de vrouw kan hebben veroorzaakt.

Ook moet worden onderzocht of het Openbaar Ministerie belangrijke informatie heeft achtergehouden voor de rechtbank en de verdediging. Hierover worden onder anderen de betrokken officieren van justitie gehoord door de onderzoeksrechter. De advocaat van Ernst L. had om nader onderzoek gevraagd.

De 68-jarige L. uit Rotterdam werd vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn echtgenote Joke. In november werd hij echter weer vrijgelaten, omdat de tot levenslang veroordeelde Patrick S. mogelijk verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw.

De vrouw zou op 11 augustus 2009 door het hoofd zijn geschoten door haar man in het Zuid-Hollandse dorp Simonshaven. Hij stelt daarentegen dat ze werden aangevallen en dat hij toen buiten bewustzijn is geraakt. Toen hij bijkwam was zijn vrouw dood.

Vlakbij de plaats delict, een bos in Simonshaven, werd een schuilplaats van Patrick S. aangetroffen. Hij is vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor de moorden op Farida Zargar en Nanda Kerklaan. En S. zou nog meer moorden hebben gepleegd. Dat blijkt uit afgeluisterde gesprekken die hij in de gevangenis voerde met onder anderen zijn zus en een infiltrant van de politie. S. heeft daarin gezegd dat hij een 'predator' is en dat hij 'moorden als ambitie heeft'.

De officieren van justitie die onderzoek deden naar Ernst L. en Patrick S. hebben in 2012 meerdere malen met elkaar overlegd, maar zagen in de dossiers geen overlappingen. Een van de redenen was dat het signalement dat L. van de mogelijke aanvaller had gegeven niet overeenkwam met dat van Patrick S.

De volgende zitting in de zaak is op 23 april. Dan bekijkt het hof tijdens een zogenoemde regiezitting of nog meer onderzoek moet worden uitgevoerd.