"Van Gaal qua voetbal de beste trainer"

Na afloop van het WK legt Louis van Gaal zijn takenpakket als bondscoach naast zich neer. Kevin Strootman had dat graag anders gezien. Volgens de 23-jarige middenvelder van AS Roma past de visie van Van Gaal Oranje als een maatpak.

Bovendien beschikt de ervaren keuzeheer over een vracht aan ervaring, die hij vol enthousiasme weet over te brengen op de spelersgroep. "Wij zitten voor een wedstrijd zo'n tien dagen bij elkaar", steekt Strootman van wal tegenover de NOS. "Van Gaal weet voor een wedstrijd al precies wat er gaat gebeuren, dat is echt zo. En dat brengt hij ook over op ons. Qua voetbal is het misschien wel de beste trainer die ik in mijn carrière heb meegemaakt."

Een zomers afscheid tussen Van Gaal en Oranje lijkt echter onafwendbaar. De voormalige oefenmeester van Bayern München, AZ, FC Barcelona en Ajax liet eerder doorschemeren dat een rol als bondscoach hem niet ligt.

"Jammer, maar hij heeft daar zijn argumenten voor", zegt Strootman daarover. "Ik snap het misschien ook wel. Hij wil ergens naar toewerken en met het team een bepaald niveau bereiken. Maar daar heeft hij de ene keer drie dagen en de andere keer vijf trainingen voor. Hij is afhankelijk van de clubcoaches en kan alleen in bepaalde periodes over ons beschikken. Dat is misschien lastig voor een trainer. Dus dat snap je wel, maar dat ik het jammer vind is een ding dat zeker is."

In de media wordt al volop gespeculeerd over de gedroomde opvolger van Van Gaal. Onder meer de namen van Guus Hiddink, Ruud Gullit en Ronald Koeman vallen met grote regelmaat. Strootman weigert zich in die discussie te mengen.

"De trainers die kandidaat zijn, heb ik niet meegemaakt", legt hij uit. "Dus daar kan ik ook geen oordeel over geven. We moeten ons eerst maar eens richten op het WK. Wat er daarna gebeurt, daar zal de KNVB zich wel mee bezig houden."