'Groot licht heengegaan'

De Britse premier David Cameron noemt Nelson Mandela 'een held van onze tijd'. Met hem is 'een groot licht uitgegaan in de wereld', meldde Cameron in een eerste reactie via Twitter. Boven het kantoor van de premier in Londen wordt de vlag halfstok gehangen."

Cameron krijgt wereldwijd bijval. Zo laat de Amerikaanse oud-president George W. Bush weten: "Laura en ik vieren samen met het volk van Zuid-Afrika het leven Nelson Mandela. President Mandela was een van de grote krachten voor vrijheid en gelijkheid in onze tijd. Hij droeg zijn last met waardigheid en gratie en onze wereld is beter af met zijn voorbeeld. Deze goede man zal worden gemist maar zijn bijdragen zullen voor altijd voortleven."

Namens de VN reageert secretaris-generaal Ban Ki-moon: "Een gigant voor rechtvaardigheid en een nuchtere menselijke inspiratie. Niemand deed meer in ons tijdperk voor de waarden en ambities van de Verenigde Naties. Ik zal zijn onbaatzuchtigheid en zijn diepe gevoel van een gemeenschappelijk doel nooit vergeten."

Ki-Moons woorden worden herhaald door president Herman van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso: "Dit is een zeer droeve dag, niet alleen voor Zuid-Afrika, maar voor de hele internationale gemeenschap. We rouwen om de dood van een van de grootste politici van onze tijd." Van Rompuy en Barroso zien Mandela als "symbool van gerechtigheid, vrijheid en respect voor de mensenrechten" en roemen zijn voorbeeld. "Hij leerde ons een belangrijke les in verzoening, politieke transitie en sociale verandering." Namens de EU condoleren ze de familie en het Zuid-Afrikaanse volk met de dood van Mandela.

"Groot licht heengegaan"
"Groot licht heengegaan" (Foto: ANP)