Vertonghen: "Ik verdien het om centraal te staan"

De Belgische voetballer Jan Vertonghen heeft de hoop nog niet opgegeven om volgend jaar tijdens de WK in 2014 samen met Vincent Kompany het hart van de Belgische verdediging te vormen. De man van Tottenham en oud-Ajacied werd onder Wilmots de vaste linksachter, maar blijft hopen op een plek als centrale verdediger.

"Ik verdien het om centraal te staan", meldde Vertonghen gisteren tegen over Het Laatste Nieuws. Op weg naar Brazilië speelde geen enkele andere Belgische verdediger meer minuten dan de 26-jarige Vertonghen. De rust in het oefenduel tegen Wales weerhield hem van de maximale score.

Vertonghen is een zekerheid als linksback. En toch is die positie niet wat hij echt wil. "Iedereen denkt dat ze me een plezier doen door mij linksachter te zetten, maar dat is echt niet zo", vertelt Vertonghen op de persconferentie in het Koning Boudewijnstadion. 

"Als ik zelf mocht kiezen, dan speelde ik altijd centraal. Of op de tien", zei hij er meteen achteraan. "Een positie centraal achterin blijft mijn ambitie - zowel bij Tottenham als bij de Rode Duivels -, omdat ik weet dat ik dat verdien."

Door het uitvallen van Rose en Naughton bij Tottenham valt Vertonghen ook daar in op links. "Als er moet geschoven worden in de defensie ben ik de eerste die naar links verhuist. Op twee jaar bij Ajax na is dat een beetje het verhaal van mijn carrière, maar al met al ben ik wel tevreden over mijn ontwikkeling bij Tottenham."