Armstrong: 'Verbruggen verdoezelde dopinggebruik'

Lance Armstrong heeft zware beschuldigingen geuit aan het adres van Hein Verbruggen. Volgens de oud-wielrenner heeft de Nederlander in 1999 als voorzitter van de UCI een positieve dopingtest van de Texaan onder het tapijt geschoven. Dat vertelt Armstrong in een interview met de Daily Mail dat maandag verscheen.

Armstrong werd in de eerste Tour die hij zou winnen betrapt op het gebruik van het verboden middel cortisol. De wielrenner ontsnapte aan een schorsing door achteraf een doktersattest te laten uitschrijven waarin stond dat hij het middel nodig had voor het verhelpen van zadelpijn. Bij dat trucje zou Verbruggen actief betrokken zijn geweest.

"De sport was destijds op sterven na dood", vertelt Armstrong. "En Hein riep: Dit is een serieus probleem, de knock-out voor onze sport, het jaar na het schandaal met Festina, dus we moeten iets verzinnen." Het achteraf opstellen van een doktersattest vonden beide partijen de beste oplossing.

Amstrong liet tijdens zijn dopingbekentenis eerder dit jaar bij Oprah Winfrey de UCI-top nog buiten schot. "Om te denken dat ik deze mensen nog bescherm na de wijze waarop ze mij hebben behandeld, is belachelijk", foetert de levenslang geschorste Amerikaan nu. "Ik haat ze. Ze hebben me geslachtofferd, ik ben klaar met ze."

Verbruggen was tussen 1991 en 2005 voorzitter van de internationale wielerunie UCI. Na zijn aftreden werd hij benoemd tot erevoorzitter. Verbruggen is ook erelid van het internationaal olympisch comité IOC. Een reactie op de beschuldigingen van Armstrong laat nog op zich wachten.