UCI wil minder koersdagen en kleinere ploegen

De internationale wielerfederatie UCI wil de volle kalender aanpakken door minder koersdagen voor de ploegen in te plannen. Ook gaan de ProTour-ploegen van 30 naar 22 renners in de nabije toekomst. De plannen moeten nog goedgekeurd worden.

Het plan van de UCI, dat vanaf 2015 in moet gaan, omvat nog maar 120 koersdagen op het hoogste niveau, waarbij in de meeste wedstrijden de ploegen uit zeven renners zullen bestaan. Alleen in de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España zijn dit er negen. In deze rondes zullen maximaal 20 ploegen (180 renners) mogen starten. Het doel is zowel de veiligheid vergroten door minder renners aan koersen deel te laten nemen als de renners meer kans te geven goed begeleid te worden. Opleidingsploegen voor de topteams zullen uit acht tot tien renners bestaan.

Aan de Eerste divisie zullen in de toekomst zestien teams deel gaan nemen en acht aan het niveau hieronder, waarvan er telkens vier uitgenodigd worden voor een van de grote rondes. Topteams kunnen deelnemen aan wedstrijden van het tweede niveau, zoals de Eneco Tour, maar zijn dit niet verplicht. Ook onder meer de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië dalen af naar het tweede niveau. Verder zullen de wedstrijden in de Eerste divisie elkaar niet meer overlappen en start het seizoen pas in februari met de Tour Down Under.