7-jarige ontvoerde jongen weer terug in Nederland

Een 7-jarige jongen die vrijdag in Paramaribo door zijn vader uit school werd meegenomen, is weer terug in Nederland. Dat meldt programmamaker en journalist John van den Heuvel zondagmiddag. De jongen ging in 2010 met zijn moeder op vakantie naar Suriname, maar keerde niet terug. Van den Heuvel stond de vader ter zijde bij de pogingen zijn zoon terug te krijgen.

De vader was volgens Van den Heuvel vrijdagmiddag met zijn zoon naar de Nederlandse ambassade in Paramaribo gegaan, waar hij een paspoort voor zijn zoon kreeg. Daarna staken ze over land de grens met Frans-Guyana over, waar ze op een vlucht naar Europa stapten.

Volgens Surinaamse media hadden grensposten te horen gekregen dat de vader het land niet mocht verlaten met zijn kind. Van den Heuvel zegt desgevraagd dat ze aan de grens van Suriname en Frans-Guyana helemaal niet werden gecontroleerd.

De jongen was in 2010 met zijn inmiddels overleden moeder op vakantie in Suriname. Volgens Surinaamse media zouden de ouders van de moeder toen hebben ontdekt dat ze regelmatig ernstig werd mishandeld. Ze keerde dan ook niet terug naar Nederland.

Na het overlijden van de moeder zouden de grootouders van de jongen in Suriname de voogdij hebben gekregen. Volgens de Surinaamse krant De Ware Tijd heeft de politie in het land een onderzoek ingesteld naar de kwestie.

Van den Heuvel herhaalde zondag eerdere uitspraken dat de vader wel degelijk in zijn recht staat. De journalist probeert in zijn televisieprogramma Ontvoerd ouders te helpen bij het terugkrijgen van hun kinderen.