Zestig procent meer dierenzaken sinds animalcops

Justitie behandelt zestig procent meer zaken van dierenmishandeling sinds de dierenpolitie in 2011 van slag is gegaan. Voor de invoering van het nummer voor dieren in nood 144 en de dierenpolitie boog het Openbaar Ministerie zich 45 keer per maand over dierenzaken. Nu is dat 72 keer, schrijft het AD woensdag op basis van cijfers van politie en justitie.

Justitie richt zich vooral op eigenaren die hun dieren verwaarlozen. Van de ruim vijftienhonderd zaken die de dierenpolitie in twee jaar behandelde, draaiden er bijna negenhonderd rond eigenaren die hun dieren niet goed verzorgen.

De oprichting van de dierenpolitie en het noodnummer 144 heeft volgens de krant zes miljoen euro gekost. Daarnaast is nog eens zo'n zes miljoen euro uitgegeven aan salariskosten van dierenagenten. Aanvankelijk waren er vijfhonderd fulltime animalcops, wat vooral een wens van de PVV was. Na de val van de gedoogcoalitie besloot het parlement dat de dierenagenten alleen een 'taakaccent' hebben en zich ook over andere zaken konden buigen. Inmiddels zijn er nog maar 180 dierenagenten.