Nederlandse zitvolleyballers opnieuw 5e op EK

De heren van het Nederlandse zitvolleybalteam gingen vandaag de strijd aan met de Polen om de vijfde plaats op het EK. Net als tijdens de editie in Rotterdam in 2011 slaagden de Nederlanders er in hun laatste EK-wedstrijd af te sluiten met winst: 25-19, 25-19 en 32-30. De overwinning werd opgedragen aan de onlangs overleden voormalig coach van het team, Joze Banfi.

In de eerste set liep het op rolletjes aan de Oranje zijde. Sterke services van onder andere Willem Siepel, Bjorn Moris, Merijn Bruijne (16-8). Twee directe servicepunten, een harde en een geplaatste, maakten een eind aan de eerste set.

In de tweede set opende Oranje slordig. In combinatie met de servicedruk van de thuisploeg Polen, kwam Nederland op achter stand (10-14). "Ik heb geen moment getwijfeld dat we de set zouden winnen", blikte bondscoach Hans Mater na de wedstrijd terug op de tweede set. De Nederlandse heren slaagden er in hun servicedruk op te voeren en ook aanvallend ging het beter lopen bij Oranje. Het was vooral de middenblokkering van Jacob Hoeksma die het verschil maakte in het tweede bedrijf.

In de derde set kwam Nederland prima uit de startblokken. De Oranje heren voelden wel de druk van het veiligstellen van de vijfde plek, maar bleven telkens aan de goede kant van de score (6-2, 10-9 en 16-14). Er volgde een fase van allerlei dubieuze arbitraire beslissingen in het voordeel van de thuisploeg. Toch slaagde Nederland er in om een aantal wedstrijdpunten te pakken, maar deze werden niet benut. Pas bij 32-30 klonk het laatste signaal van de finale om plaats 5.

Het behalen van deze vijfde plek had een behoorlijke emotionele lading voor het Nederlandse team, gezien het onverwachte verlies van voormalig hoofdcoach Joze Banfi begin augustus. Vooral de routiniers Edmir Popara, Saïd Mezlay en Medhat Nesseem droegen Joze in de voorbereiding en tijdens het toernooi in hun hart mee. Na de overwinning kwam de emotionele ontlading en droegen de Oranje heren de vijfde plek op aan hun geliefde voormalige hoofdcoach, Joze Banfi.