FOK!filmblik: After Hours (1985)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een film aan die op vrijdag 13 september 1985 voor het eerst op het witte doek te zien was. In de zwartgallige komedie After Hours van Martin Scorsese draait het om een man die normaliter een saai bestaan heeft maar die bij een avondje stappen in New York een avontuur beleefd dat hij nooit meer zal vergeten.

 after hours

Paul Hackett (Griffin Dunne) leidt een saai leven, totdat hij op zekere avond Marcy Franklin (Rosanna Arquette) in een bar ontmoet. Ze raken in gesprek en Paul maakt een afspraakje met Marcy die, samen met de kunstenares Kiki Bridges (Linda Fiorentino), in een appartement in de wijk SoHo in New York woont. Als Paul later die avond naar Marcy toe wil gaan raakt hij bijna al zijn geld kwijt en is gedwongen om de nacht in de wijk door te brengen. Het is het begin van een nacht vol ellende, waarbij niets is wat het lijkt en waarbij hij de meest vreemde figuren tegenkomt.

after hours 1

Griffin Dunne was halverwege de tachtiger jaren nog een werkloze acteur toen hij een filmschool de student Joseph Minion tegenkwam, die het scenario voor een film getiteld Surrender Dorothy had geschreven. Dunne speelde het verhaal door naar producer Amy Robinson, die wel interesse in het filmproject had. De twee gingen op zoek naar een geschikte regisseur en hadden Martin Scorsese meteen op het oog. Scorsese was echter druk bezig met de voorbereidingen van de film The Last Temptation of Christ. Dunne en Robinson namen vervolgens contact op met Tim Burton, die wel interesse voor het verhaal had. Kort daarna liet Scorsese weten dat The Last Temptation of Christ niet doorging en dat hij dus wel tijd had om zich op het script van Minion te richten. De regisseur zou achteraf stellen dat hij blij was geweest om weer eens ouderwets met een kleine crew te werken en dat hij zo zijn liefde voor het filmvak herontdekt had.

after hours 2

De 26-jarige student Joseph Minion baseerde een deel zijn verhaal op de monoloog Lies van Joe Frank. Volgens Minion waren er maar kleine stukjes overgenomen van de monoloog van Frank, maar bij het beluisteren van de radioshow die Frank maakte voor NPR Playhouse bleek dat er gedurende de eerste 30 minuten van de film veelvuldig wordt geciteerd uit de tekst van Frank. Joe Frank spande daarop een rechtzaak aan tegen de filmmakers die buiten de rechtbank om werd opgelost. In 2007 verschijnt de Bollywood film Ek Chalis Ki Last Local (Last Local of 1:40), die weer een regelrechte kopie van After Hours is. Deze film wordt in India als een ware cultklassieker bekeken.

Van After Hours verscheen ook een making of, die je hieronder kan bekijken. In de korte special zitten ook een aantal deleted scenes uit de film van Scorsese.