Dumas worstelde met portret Mohammed B.

Marlene Dumas heeft nog altijd moeite met het portret dat ze schilderde van Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh. Ze heeft veel twijfels gehad over het werk, gaf ze woensdagavond toe in een afgeladen grote zaal van De Balie in Amsterdam.

"Ik had zelf ook mijn twijfels bij dit beeld", zei de Zuid-Afrikaanse kunstenares. "Het is niet zo dat ik heel bewust heb gedacht van 'deze man moet ik schilderen'".

Mohammed B. is volgens Dumas een heel andere figuur dan Osama Bin Laden, de inmiddels dode leider van Al-Qaida. "De een is echt mediageniek en heeft zijn beeld overal", zei ze over Bin Laden. Mohammed B. was juist niet op veel beelden te zien. Eén foto van hem werd overal gebruikt en dat is degene die Dumas ook gebruikte als bron voor haar werk.

De poging om B. vast te leggen, bekende de schilder, was voor haar een soort exorcisme. Toch begon ze toen het werk af was te twijfelen. "Als je zoiets doet, is het dan niet sensationalistisch? Kun je dit wel doen? Ik had hem ook soort van weggeschilderd, in een vrouw veranderd en er iets anders mee gedaan. Maar ik heb hem weer teruggebracht, want toen vond ik het weer te lafhartig als ik het niet deed. Ik zat vol met twijfels."

Dumas gaf in De Balie ook toe dat ze zich soms geneert voor haar werken. "Eigenlijk schaam ik me dat ik niet een betere oplossing kon vinden dan alleen van iemand een portetje te maken."

De 60-jarige Dumas is internationaal bekend om haar portretten en afbeeldingen van mensen. Haar werk is opgenomen in collecties van het Tate in Londen, Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York. De schilder woont en werkt in Amsterdam.