Indiase premier wil actie van Pakistan

De Pakistaanse regering moet veel meer doen om te voorkomen dat moslimfanaten vanuit Pakistan terreurdaden plegen op Indiaas grondgebied in Kashmir. Dat heeft de Indiase premier Manmohan Singh donderdag gezegd in een rede ter ere van de Indiase onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947.

Volgens India doet Pakistan niet genoeg tegen de militanten. Het Pakistaanse leger zou hen zelfs aangezet hebben een geheime oorlog te voeren in Kashmir, een gebied dat Pakistan ook claimt. Singh stelde dat als Pakistan de relatie met India wil verbeteren, het van essentieel belang is dat Pakistan het eigen grondgebied niet meer laat gebruiken voor activiteiten gericht tegen India.

Het is sinds een week weer onrustig langs de grens in Kashmir. Aanleiding vormde de dood van vijf Indiase soldaten door, zo claimt India, Pakistaanse soldaten en militanten. Sindsdien worden dagelijks incidenten gemeld. Singh staat onder druk van de oppositie op een harde houding jegens Pakistan aan te nemen.

Singh zal zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif waarschijnlijk in september ontmoeten bij de algemene vergadering van de VN in New York.trSharif heeft al aangegeven de relatie met India te willen verbeteren. India en Pakistan hebben twee oorlogen over Kashmir uitgevochten. Sinds 2003 geldt er formeel een staakt het vuren.