Brandstichtende brandweerman in hoger beroep

Brandweerman Peter K. uit Laren die werd veroordeeld tot elf jaar wegens een reeks brandstichtingen in zijn woonplaats, gaat in hoger beroep. Dat zegt zijn advocaat Heleen Helleman dinsdag. Haar cliënt ontkent de branden gesticht te hebben.

De man legde bij de politie een aantal verklaringen af die hij later weer introk. De brandweerman zei dat hij heeft bekend onder druk van de recherche, maar daar was volgens de rechtbank geen sprake van. "Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand een valse verklaring aflegt", aldus Helleman. "Bij een verhoor kan het er ontzettend heftig aan toe gaan."

Daarnaast stelt Helleman dat zij tijdens de behandeling van de zaak feitelijk heeft aangetoond dat haar cliënt een deel van de branden niet gesticht kon hebben. "Maar daar heeft de rechtbank met geen woord over gerept."

De 33-jarige K. was centralist bij de meldkamer en lid van de vrijwillige brandweer. Hij stak tussen 2008 en 2012 woningen, auto's en bossen in brand.

De rechtbank in Amsterdam legde hem een hogere straf op dan de tien jaar cel die justitie had geëist, omdat de rechters meewogen dat de man niet wilde meewerken aan het politieonderzoek. Ook oordeelde de rechtbank dat de maatschappij tegen de man beschermd moet worden, omdat de kans groot is dat hij weer in de fout gaat.