Potvis nog steeds niet op het droge

Het bergingsbedrijf dat de gestrande potvis van Terschelling op het droge probeert te krijgen in Harlingen heeft zijn handen vol aan het karwei. Na meerdere pogingen ligt het beest nog steeds in het water. Volgens een woordvoerder van de Universiteit Utrecht heeft het bedrijf zich een beetje verkeken op de klus.

"We hebben inmiddels ontzettende vertraging opgelopen. Het lukt maar niet", aldus de zegsvrouw. De bergers probeerden de potvis in eerste instantie aan de staart op te takelen maar omdat die in niet al te beste staat was na het verslepen naar het vaste land en het beest erg zwaar is, slaagde die poging niet. Naar schatting weegt de gestrande potvis 25 tot 30 ton.

Inmiddels wordt geprobeerd om de potvis horizontaal uit het water te krijgen door touwen om het lijf van het zeezoogdier te wikkelen. Door de gladde huid is dat echter ook een behoorlijke klus, aldus de woordvoerder. "We hopen dat het nog gaat lukken vandaag. De tijd dringt."

De potvis strandde maandagmiddag op het Waddeneiland en bezweek enkele uren later. Dinsdagochtend werd het dier naar de haven van Harlingen versleept. Het is de bedoeling dat de potvis ter plekke wordt ontleed. De universiteit richt zich op onderzoek naar de doodsoorzaak van het dier.