[WBD] Murray wint voor het eerst Wimbledon

Andy Murray is de eerste Britse Wimbledon-winnaar sinds Fred Perry in 1936. De Schot maakte met een 6-4, 7-5 en 6-4 zege op Novak Djokovic een einde aan 77 jaar wachten. Murray stond voor de tweede keer in de finale aan Church Road. Vorig jaar was Roger Federer hem nog de baas.

Murray, die op hetzelfde gras van Wimbledon afgelopen zomer wel olympisch goud won, begon goed aan de wedstrijd. Al in de eerste game kreeg hij breakpunten en in de derde game sloeg hij toe. Djokovic liet zich echter niet zomaar de kaas van het brood eten en brak direct terug. In de zevende game pakte Murray de beslissende voorsprong met een break op love.

In het tweede bedrijf leek Djokovic terug te slaan. De winnaar van 2011 brak naar 3-1, maar gaf twee games later zijn opslag zelf prijs. De Serviër gaf niet op en kreeg direct de kans om een nieuwe break te pakken. Dat lukte echter niet en een break in de elfde game betekende een 2-0 voorsprong in sets voor Murray.

De sfeer op Centre Court en Henman Hill hield aan het begin van de derde set het midden tussen gespannen afwachting en een voorzichtig feestje. Toen Murray in de openingsgame direct een break pakte, leek het pleit beslecht. Djokovic kwam echter terug tot 2-2 en pakte door.

Op 4-2 kantelde de partij echter weer. Via twee breaks kwam Murray op 5-4 en serveerde de Schot voor een historische titel. Hij kwam op 40-0, maar Djokovic speelde alles of niets en kwam terug.

Vier matchpunten werkte de Serviër weg, maar drie breakpunten kon hij zelf niet maken. Na het laatste punt ontplofte Centre Court vervolgens.