Familie en clan van Mandela bijeen

Familieleden van Nelson Mandela en tribale leiders zijn dinsdag in Mandela's dorp Qunu bijeengekomen. Over de uitkomsten van het beraad zijn geen mededelingen gedaan, maar Zuid-Afrikaanse media melden dat Mandela's kleinzonen Mandla en Ndaba onder de aanwezigen waren.

Sommige tribale leiders kregen maar kort van tevoren te horen dat het beraad zou beginnen. "Veel mensen in ons dorp wisten van niets en kregen het pas vanochtend te horen, zodat een aantal Mandela-leiders nog naar Qunu moesten worden vervoerd", haalde The Mail & Guardian familielid Silumko Mandela aan. Bij het huis van Mandela cirkelde ook een helikopter, berichtte City Press.

Het bureau van president Jacob Zuma liet weten dat de toestand van de 94-jarige oud-president onveranderd kritiek blijft. Net als op voorgaande dagen brachten andere familieleden van Mandela het ziekenhuis in Pretoria waar de Nobelprijswinnaar op 8 juni met longontsteking werd opgenomen. Ook de minister van defensie en een anglicaanse aartsbisschop kwamen naar het ziekenhuis.

President Zuma riep de bevolking op Mandela, wiens clannaam Madiba luidt, te eren door op diens verjaardag, 18 juli, iets goeds voor een ander te doen.