'Politie fout bij toekennen vergunning Van der V.'

Tristan van der V. kon aan een wapenvergunning komen omdat de politie een aantal procedures niet doorliep en intern slecht communiceerde. Dat meldt de NOS op basis van een rapport van de rijksrecherche. Volgens advocaten van nabestaanden bewijst dit dat er structureel fouten zijn gemaakt bij het verstrekken en verlengen van de vergunning. De slachtoffers van het schietdrama in Alphen aan den Rijn hebben daarom de politie gedagvaard.

Politieagenten die de aanvragen voor een wapenvergunning behandelden, controleerden de gegevens van de aanvrager vaak niet grondig genoeg. De medewerker die dat in 2008 bij Van der V. deed erkent dat hij zijn psychische gesteldheid nooit onder ogen heeft gehad. Ook de medewerkers die zijn vergunning verlengden, hebben waarschijnlijk niet in het systeem gekeken.

"Het rapport van de Rijksrecherche geeft tot in detail aan hoe er verkeerd is gehandeld in de hele procedure'', zegt letselschadeadvocaat John Beer tegen de omroep. Volgens hem werpt het onderzoek een heel ander licht op de aansprakelijkheid van het korps.

Tristan van der V. schoot op 9 april 2011 in winkelcentrum de Ridderhof zes mensen dood voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte. Veel nabestaanden vechten nog altijd voor een schadevergoeding. Volgens hen is de politie medeaansprakelijk omdat zij Van der V. ten onrechte een wapenvergunning gaven.

Tijdens een zitting vorige maand zei toenmalig voorzitter Steven Krimpenvoort van de schietvereniging waar Van der V. lid van was dat hij vermoedelijk niet of nauwelijks gescreend is toen hem een wapenvergunning werd toegekend.