Flink meer bedrijven zien winst dalen

Van de Nederlandse bedrijven heeft 38 procent de winst in het eerste kwartaal zien teruglopen. Acht procent van de ondernemers zag de winst juist stijgen. Het saldo van bedrijven dat de winst zag dalen, is sinds medio 2009 niet meer zo groot geweest. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Volgens het CBS neemt het saldo van het aantal bedrijven dat de winst ziet dalen ten opzichte van de bedrijven die de winst juist ziet stijgen al sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 vrijwel elk kwartaal toe.

De bouw presteerde in het eerste kwartaal het slechtst. De sector zag bij ruim de helft van de ondernemingen de winst dalen. Slechts bij 2,6 procent groeide de winst. In de horeca daalde bij 46 procent van de bedrijven de winst, tegenover een stijging bij zes procent van de horecagelegenheden.

De delfstoffenwinning was de enige branche waar per saldo meer bedrijven de winst zagen stijgen. 21 procent zag een winststijging, tegenover dertien procent van de bedrijven een daling. Eerder werd al bekend dat de economie in het eerste kwartaal werd gestut doordat vanwege de strenge winter meer aardgas uit de grond was gehaald.