Twintig jaar cel voor topcrimineel Rob Z.

Topcrimineel Rob Z. is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij wordt gezien als de spil in een reeks misdrijven, waaronder een poging tot liquidatie in Gouda en een granaataanslag in Amsterdam. Ook stond hij terecht voor verzekeringsfraude, oplichting en witwassen.

In de megazaak, die bekend stond als Yellowstone, stonden in totaal twaalf verdachten terecht. Van hen werden er vier vrijgesproken, onder wie Emile Ratelband. Naast Z. kregen de overige zeven celstraffen opgelegd variërend van vier maanden tot acht jaar.

De straf die Z. kreeg is gelijk aan de eis van justitie. De rechtbank spreekt in het vonnis van een 'spoor van ellende' dat Z. achterliet, zowel bij onschuldigen als zijn criminele partners. Volgens de rechters is hij onverbeterlijk en moet de maatschappij langdurig tegen hem worden beschermd.

De rechterhand van Z., Steve A., kreeg acht jaar opgelegd. Ex-advocaat Edwin T. werd in de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp veroordeeld tot vier maanden cel voor oplichting. Tegen hem was een straf van tien jaar geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij van het beramen van een liquidatie.

In de zaak werkte justitie met kroongetuige Richard T. Hij kreeg zoals verwacht zes jaar cel. Hij meldde zich in 2010 bij justitie omdat hij zich bedreigd voelde. In ruil voor een lagere straf en bescherming vertelde hij onder meer dat hij in dat jaar van Z. opdracht had gekregen in Gouda een Iraanse man te vermoorden. De aanslag mislukte omdat het wapen weigerde.

Ratelband werd verdacht van een poging tot brandstichting. Hij zou zijn eigen huis in brand hebben willen steken. Volgens de rechtbank zijn er wel aanwijzingen dat hij betrokken is geweest bij de poging, maar is er onvoldoende bewijs. Journalist Koen Scharrenberg was volgens justitie betrokken bij de brandstichting, maar de rechtbank spreekt hem daarvan vrij. Hij moet wel vier maanden de cel in voor fraude.