Mijnbedrijf Nieuw-Zeeland schuldig aan ramp

Het Nieuw-Zeelandse mijnbouwbedrijf Pike River Coal is door een rechter schuldig bevonden aan een mijnramp die zich in 2010 voltrok en aan 29 mijnwerkers het leven kostte. Het bedrijf heeft zich schuldig gemaakt aan negen overtredingen van de arbeidswet en heeft geen zorg gedragen voor de veiligheid van zijn werknemers, zo luidde donderdag het oordeel van rechter Jane Parish.

Het inmiddels failliete Pike River heeft zich niet verweerd tegen de aanklachten. De strafmaat wordt in juli bepaald. Op ieder van de negen overtredingen staat een maximumboete van omgerekend ruim 160 duizend euro. Voormalig mijndirecteur Peter Whittal moet nog terechtstaan.

Rechter Parish heeft de bevindingen van een regeringscommissie die de mijnramp heeft onderzocht grotendeels overgenomen. De commissie kwam tot de conclusie dat Pike River voorafgaand aan de dodelijke explosie 21 waarschuwingen over toenemende concentraties methaangas naast zich had neergelegd. De waarschuwingen waren afkomstig van mijnwerkers, die zeiden dat zich ondergronds methaangas tot explosief niveau ophoopte. De laatste waarschuwing kwam in de ochtend van de explosie.