Van Keulen stapt op bij Holland Financial Centre

Oud-topman van SNS Reaal Sjoerd van Keulen treedt per direct terug als voorzitter van de stichting Holland Financial Centre. Door de recente gebeurtenissen rond SNS Reaal en de discussie rond zijn persoon is hij van mening dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren in zijn rol als voorzitter van Holland Financial Centre, meldt de stichting zondag.

Van Keulen bracht de bank en verzekeraar in 2006 als bestuursvoorzitter naar de beurs. Met de opbrengst kocht hij het Bouwfonds en de verzekeraars AXA Nederland en Zwitserleven. Het Bouwfonds bleek veel 'giftige' vastgoedleningen te bevatten. SNS Reaal kreeg in 2008 achthonderd miljoen euro staatssteun. Afgelopen vrijdag werd de bank en verzekeraar genationaliseerd, een kostenpost van zeker 3,7 miljard euro voor de staat.

"Ik heb met ontsteltenis kennis genomen van de ontwikkelingen bij SNS Reaal, uitmondend in een nationalisatie, laat de 66-jarige Sjoerd van Keulen weten in een verklaring. "Dat heeft mij bijzonder geraakt." Hij treedt ook terug als lid van de raad van commissarissen van pensioenbeheerder APG en als ' boegbeeld' van het topsectorenbeleid. Ook zijn taak als vicevoorzitter van het regieorgaan internationale acquisitie & vestigingsklimaat behoort tot het verleden.

De stichting Holland Financial Centre is een publiek private samenwerking tussen partijen uit de financiële sector, de overheid en de toezichthouders. Van Keulens taken als voorzitter worden waargenomen door de huidige penningmeester, Jan Nooitgedagt. Van Keulen zou in mei vertrekken bij Holland Financial Centre. Hij was eind vorig jaar al opgestapt als commissaris bij ING.