Dijsselbloem: onderdelen SNS Reaal te veel verweven

De bedrijfstakken van SNS Reaal waren te veel met elkaar verweven. Daardoor was het nationaliseren van de gehele bank onvermijdelijk. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Dijsselbloem pleit ervoor het makkelijker te maken banken 'uit elkaar te trekken'.

De holding, verzekeringspoot en bankenpoot waren al jaren te veel met elkaar verweven. "Dat had jaren geleden al uit elkaar getrokken moeten worden. Daardoor hebben we nu een compleet concern moeten redden dat totaal met elkaar verweven was", aldus de minister.

De interventiewet, waarmee de overheid kan ingrijpen bij banken met problemen, moet ook worden aangepast vindt Dijsselbloem. Zo zou het eerder mogelijk moeten worden om in te grijpen in de holding.

PvdA-leider Diederik Samsom zei zondag nog de bonussen van de top van SNS Reaal terug te willen vorderen. De nieuwe wet die dit mogelijk maakt, de zogeheten claw back-regeling, ligt echter nog bij de Eerste Kamer, meldt Dijsselbloem.

Vrijdag werd bekendgemaakt dat SNS Reaal genationaliseerd werd.