Spanje viert trekking van loterij El Gordo

In vijftien Spaanse steden en dorpen werd zaterdag de champagne ontkurkt toen de winnaars van de loterij met het hoogste prijzengeld ter wereld bekend werden gemaakt. In die plaatsen werden de loten verkocht waarop het maximumbedrag van vierhonderdduizend euro viel. In totaal wordt dit jaar in El Gordo - De Vette - maar liefst 2,5 miljard euro aan prijzengeld uitgekeerd.

In de Madrileense wijk Alcala de Henares werd 520 miljoen euro gewonnen. Onder de grootste winnaars zijn vijftig arbeiders van een metaalfabriek die gezamenlijk loten hadden gekocht. Hun bedrijf ging failliet en stopte vijf maanden geleden met het uitbetalen van lonen. "Ik ben zo ongelooflijk blij, ik kan het nog niet helemaal geloven", zei Josefina Ortega. "Wanneer anderen winnen denk je dat dat jou nooit zal overkomen, maar het is wel gebeurd."

De Spaanse loterij - die dit jaar voor de 200e keer is gehouden - heeft altijd meerdere kleinere bedragen in plaats van enkele heel grote uitgekeerd. Daardoor vallen elk jaar duizenden Spanjaarden in de prijzen.

Bijna alle 46 miljoen Spanjaarden kijken traditiegetrouw naar ten minste een deel van de bekendmaking van de winnaars, live op televisie. Het is zo populair dat voor elke Spanjaard gemiddeld drie loten van twintig euro worden verkocht en velen beschouwen trekkingsdag als de officieuze start van de feestdagen.

Voor de crisis in 2008 toesloeg in Spanje, kochten winnaars vaak een tweede huis of een nieuwe auto van het prijzengeld. Nu gebruiken ze het geld voor hun maandelijkse uitgaven of om te voorkomen dat ze hun huis worden uitgezet. Hoewel de verkoop ten opzichte van vorig jaar met 8,3 procent afnam, vormden zich in de dagen voor de trekking rijen met honderden mensen voor de lotenverkooppunten waar in voorgaande jaren winnende loten werden verkocht.

Dolores Perez en Teresa Palacio, twee medewerkers van een lotenverkooppunt in het noorden van Madrid, verkochten een prijswinnend lot en vieren het met een fles mousserende wijn. De winnaar moet zich nog melden. "Ik heb nog nooit een 'kerst-Gordo' verkocht. Ik dacht bijna dat het niet kon", zegt Perez met een grote lach op haar gezicht. "Ik ben zo blij. Ik werk hier al dertig jaar en heb nog nooit een Gordo verkocht, tot nu."

Veel mensen kopen loten met een groep, waardoor prijzen vaak in een dorp of wijk worden uitgekeerd. Vorig jaar viel het winnende nummer op 1800 loten in het noordelijke stadje Granen, waar tweeduizend mensen wonen. De inwoners verdeelden met elkaar zo'n zevenhonderdmiljoen euro.

Op 6 januari wordt met Driekoningen nog een grote loterij gehouden, El Niño, Het Kindeke, naar baby Jezus.