Vuurwerkimporteur haalt Black Cobra van markt

De Black Cobra wordt van de markt gehaald. Dat laat de Cafferata, de Udense importeur van het vuurwerk, vrijdag weten. Achtergrond is mogelijke verwarring met het illegale vuurwerk Cobra, dat op een andere manier moet worden afgestoken.

De Inspectie Leefomgeving en Transport laat vrijdag weten meerdere meldingen te hebben gehad over het vuurwerk. De instantie deelt de zorgen, met name vanwege de flirt van de Black Cobra met de illlegale Cobra. De Black Cobra moet bij het afsteken rechtop staan omdat er iets uit schiet. De Cobra blijft op zijn plek.

De importeur benadrukt dat het vuurwerk, mits op de juiste wijze afgestoken, veilig is. Door de commotie is echter besloten het product volledig uit de handel te halen. Vuurwerkhandels zijn van de beslissing op de hoogte gebracht.

Overigens kopen dit jaar naar verwachting minder mensen vuurwerk dan vorig jaar, meldde Q&A Research vrijdag op basis van een peiling onder zestienhonderd mensen. Naar verwachting schaft dit jaar 22,5 procent van de Nederlanders vuurwerk aan, negen procent minder dan vorig jaar. Gemiddeld geven ze daar zo'n zestig euro aan uit, ongeveer evenveel als in 2011.


Vuurwerkimporteur haalt Black Cobra van markt (Foto: Novum)