Celstraf voor ex-agent die dakloze ontvoerde

Een oud-agent moet drie maanden de cel in omdat hij in 2009 een dakloze Pool heeft ontvoerd en bedreigd met zijn dienstwapen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. Een collega die ook bij het incident was betrokken kreeg 240 uur werkstraf opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat de twee mannen in augustus 2009 in Bleiswijk een dakloze Pool, die veelvuldig voor overlast had gezorgd, mee hadden genomen in een politiebus. Vervolgens werd de Pool in een afgelegen gebied gedwongen te knielen, waarna de ene agent hem bedreigde met zijn vuurwapen. Ook kreeg hij een schep, waarmee de indruk werd gewekt dat hij zijn eigen graf moest graven.

Pas acht maanden later maakte de agent die als medepleger wordt gezien melding van het incident bij zijn leidinggevenden. In augustus 2010 werden beide agenten aangehouden. Het tweetal werd daarop ontslagen.

De rechtbank noemde het incident 'verbijsterend, onterend en in strijd met de waarden en normen die Nederlandse politie hoog in het vaandel heeft'. Omdat de verdachte niet eerder is veroordeeld en hij sinds zijn ontslag nog geen nieuwe baan heeft, besloten de rechters tot een lagere straf dan de zes maanden die justitie had geëist. De straf voor de andere ex-agent was gelijk aan de eis van justitie.