[Bundesliga] Bayern kroont zich tot vroegste Herbstmeister

Bayern München heeft zich woensdagavond gekroond tot Herbstmeister. De ploeg van Jupp Heynckes boekte op bezoek bij SC Freiburg met 2-0 zijn twaalfde seizoenszege. Bayern is na veertien speelronden de vroegste herfstkampioen in de historie van de Bundesliga. Thomas Müller met een benutte strafschop en Anatoliy Tymoschuk waren de doelpuntenmakers voor de Rekordmeister.

Bayern, spelend zonder de geblesseerde Arjen Robben, begon sterk. Dat resulteerde in de twaalfde minuut in een strafschop, die feilloos werd benut door Müller. Franck Ribery krulde even later de bal na een mooie individuele actie net naast het doel. Nauwelijks een minuut later moest Freiburg met tien man verder toen de Senegalees Fallou Diagne de doorgebroken Xherdan Shaqiri vasthield.

Het overwicht van de koploper hield ook na de rust aan. Toch duurde het tot de 79e minuut voordat de tweede treffer viel. Toni Kroos stuurde met een mooie dieptepass Tymoschuk alleen op het doel af. De Oekraïner omspeelde vervolgens simpel de doelman en besliste het duel.

Bayer Leverkusen nestelde zich door een ruime 4-1 zege bij Werder Bremen op de tweede plaats. Oranje-international Eljero Elia werd bij de thuisploeg na 81 minuten vervangen, toen de eindstand al bepaald was. Gonzalo Castro schoot Leverkusen met twee treffers op een comfortabele 0-2 voorsprong.

Nils Petersen bracht vroeg in de tweede helft de spanning terug, maar door goals van Simon Rolfes en Jens Hegeler liepen de bezoekers uit naar 1-4. Leverkusen heeft tien punten achterstand op Bayern. Werder viel terug naar de twaalfde plaats.

Bas Dost ging met VfL Wolfsburg met 2-0 onderuit bij Borussia Mönchengladbach, dat zonder de geblesseerde Luuk de Jong acteerde. Dost speelde de gehele wedstrijd mee, maar kwam voor het eerst sinds drie wedstrijden niet tot scoren. Juan Arango en Tony Jantschke stelden nog in de eerste helft de zege veilig.

VfB Stuttgart versloeg in eigen huis FC Augsburg. Het werd 2-1. De bezoekers speelden met de voormalig Eredivisiespelers Gibril Sankoh, Marcel de Jong en Ragnar Klavan in de basis. Het mocht niet baten, want twintig minuten voor tijd maakte Vedad Ibisevic de winnende treffer.

Bayern kroont zich tot vroegste Herbstmeister (Foto: Novum)